Leed van de 1 000 000 kalveren elk jaar geboren in NL

 

Kalveren hebben een ellendig leven. De melkveehouders insemineren koeien voornamelijk om de melkproduktie van de koe op gang te houden. De kalveren, direkt weggehaald bij de moeder na de geboorte, krijgen geen moedermelk, ze staan de eerste zes weken van hun leven alleen in een hok of kooi, zie foto hieronder. Ze krijgen twee keer per dag een emmertje kunstmelk, en vast voer, géén gras hun natuurlijke voeding. In die eerste weken moeten kalfjes elkaar kunnen zien en aanraken (wettelijk verplicht), vaak is dit hen onmogelijk.

Na zes weken gaat het kalf naar een groepshok met harde, gladde roostervloer zonder stro. Dartelen in een wei is uitgesloten, nooit frisse lucht of daglicht. De kalveren moeten regelmatig met antibiotica worden behandeld.

Ook de transporten van kalveren is een schandalige en misdadige aangelegenheid: vanuit Engeland en Ierland worden jaarlijks zo'n 800 000 jonge kalveren naar Nederland getransporteerd, het bedrijf VANDRIEGROUP is een van de grootste boosdoeners en maakt gigantische winsten op deze kalverhandel. Gelukkig heeft de Tweede Kamer eind september een motie aangenomen om deze importen te verbieden.

Zie verder vooral de uitstekende campagne van Dier&Recht tegen het kalverenleed.